Wczytywanie...

Powiat Tatrzański - Starostwo Powiatowe W Zakopanem

Szukaj

Szukaj

Szukaj

pusty obrazek

Finał XVIII Europejskiego Konkursu Kulinarnego

W dniach 14 – 15 grudnia 2024r. uczniowie z naszej szkoły w składzie Bartosz Skupień i Jakub Dziubas (klasa 4G) pod opieką Pani Małgorzaty Karpiel oraz Pana Rafała Dorociuka startowała w finale XVIII Europejskiego Konkursu Kulinarnego podczas Targów Ekogala Rzeszów 2024.

EKOGALA to międzynarodowe targi żywności i produktów wysokiej jakości organizowane są przez Samorząd Województwa Podkarpackiego od 2006 r. a towarzyszący im od samego początku konkurs współorganizowany przez Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie to wydarzenie kulinarne, którego celem jest:

  1. Pobudzanie i poszerzanie zainteresowań europejską sztuką kulinarną i kuchnią fusion.
  2. Upowszechnianie i propagowanie surowców naturalnych i tradycyjnych metod produkcji.
  3. Konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów ze szkół o tym samym profilu kształcenia z kraju i z zagranicy.
  4. Rozpowszechnianie nowoczesnej formy doskonalenia umiejętności zawodowych łączących tradycje kulinarne ze współczesnymi metodami.
  5. Podniesienie poziomu kształcenia i rozwijanie umiejętności zawodowych uczniów.
  6. Zachęcanie do poszukiwania pomysłów i inspiracji kulinarnych.
  7. Wdrażanie do stosowania zasad estetyki, harmonii, aranżacji w sztuce kulinarnej.
  8. Przeobrażanie wybranego zawodu w życiową pasję.

W bieżącej edycji tematem przewodnim konkursu była Pierś z kaczki typu mularda węgierska "Magret de canard". 

Uczniowie mieli za zadanie przygotować 8 porcji dania głównego z wykorzystaniem piersi z kaczki, czerwonej kapusty, rodzynek, imbiru i sosu demi-glace oraz 8 porcji deseru talerzowego z dowolnych owoców jagodowych, białej czekolady i wanilii. Potrawę konkursową należało przygotować z zastosowaniem technik zachowujących wysoką wartość odżywczą produktów – i to wszystko w czasie 90 minut.

Jury profesjonalne oceniało w skali 100 pkt. a techniczne 50 pkt.

W konkursie wzięło udział 9 dwuosobowych drużyn z różnych szkół gastronomicznych w Polsce, na Słowacji i w Ukrainie.

Udało się… ciężka praca, próbne przeroby, analizy, dyskusje. Było warto. Zasłużone II miejsce i największy progres w pracy zespołu od zeszłego roku w ocenie jury!

Danie główne – kaczka w jeziorze smaku, deser – biała nie tylko czekolada oraz wspaniała współpraca chłopaków i mamy to. Gratulacje.

źródło: ZSHT